Farver der gør godt

De farver, som dominerer hjemmets udtryk, er ofte mere et tilfældigt udfald end et aktivt valg: Måske har du lige fået en spraglet vintagelænestol i én farveskala, mens du har en sofa i en helt anden – og så, ovre i hjørnet, har du den gode gamle røde kommode, som har fulgt dig så mange år!

Der er som sådan ikke noget galt med farver, og heller ikke flere af slagsen. Dog kan det forvirre udtrykket, hvis farverne ikke supplerer hinanden på en klædelig måde.

Her er et par ting, man kan tænker over, hvis man gerne vil tage kontrol over farvevalget i hjemmet – og gøre det samlede udtryk mere skarpt og målrettet.

Blå er himlen og havets farve, og blå virker beroligende samtidig med, at farven repræsenterer styrke, visdom og tillid. Som med alle andre farver er der mange nuancer af blå – lige fra den milde, lette og hyggelige lyseblå til den mere markante og slagkraftige kongeblå.

Farven hvid giver et let og lyst udtryk, og associeres med både renhed og nye begyndelser. Der er nok ikke mange hjem, som ikke har en hvid væg et sted, og jo mere hvid, jo mere simpelt og rent bliver udtrykket. Dog kan det godt gå hen og blive lidt klinisk og koldt, hvis ikke man supplerer med andre farver for at bryde det hvide look.

Du husker måske den grønne dug fra eksamenssituationer, og du er måske også klar over, at dugen til eksamen altid er grøn af en årsag. Grøn er nemlig både beroligende og afstressende for øjnene, så hvis du kan lide farven grøn, hvorfor så ikke lade hjemmets farver berolige dig i den travle hverdag?

Farven rød lader sig ikke gå stille hen, hvis den repræsenteres i hjemmet enten i form af møbler, vægge eller tæpper. Rød udtrykker nemlig både lidenskab, energi og selvsikkerhed, og det er faktisk videnskabeligt bevist, at pulsen stiger og hjerneaktiviteten stimuleres hos folk, hvis de primært omgives af farven rød. Så hvis du føler, at energien i et rum er lidt slap, så vil lidt rød højst sandsynligt sætte gang i lysten og kreativiteten!

Gul er solens farve og udstråler både livskraft og fornyelse. Derudover er det en god farve, hvis man gerne vil holde koncentrationen over længere tid, da denne farve nemlig styrker ens evne til at fordybe sig.

Hvilke farver, der går godt sammen, er både en smagssag og en helt anden snak, men føler du dig inspireret til at gå ud og investere i maling, nye møbler mm. for at få lige præcis de farver i hjemmet, som gør det godt tilpas, kan du nemt låne penge her.